Hayvan Hastalıkları Rehberi

Anaplasmosis

 

Anaplasmosis,  riketsiyal parazitler Anaplasma marginale ve Anaplasma centrale' nin neden olduğu  bulaşıcı kan hastalığıdır. Sarıhumma veya Sarıtorba olarak da bilinir.

Bu parazit, kırmızı kan hücrelerini enfekte eder ve şiddetli anemiye neden olur.

 

Belirtileri:

Anemi

Ateş

Kilo kaybı

Nefes darlığı

Sarılık

Uyumsuz hareketler

Abort

Ölüm

 

Tedavi:

Tetrasiklin sıklıkla klinik anaplasmosis tedavisi için kullanılır. Genel destekleyici bakım aynı zamanda anemik hayvanlar için önemlidir. Kan transfüzyonu faydası sınırlıdır.

Kuluçka süresi hastalığın ilerleme sürecine bağlı olarak iki hafta ile 3 ay arasındadır. Ortalama olarak 3-4 haftadır. Yetişkin sığır, buzağıya oranla enfeksiyona daha yatkındır.

Hastalık 1 yaşın altındaki hayvanlarda daha hafif seyreder. İki yaşına kadar nadiren ölümcüldür. 3 yaş üzerinde ölüm riski artar ve yaşlı ineklerde genellikle ölüm görülür.

Bir hayvan doğal yollardan veya tedavi ile hastalıktan kurtulsa da yaşamı boyunca taşıyıcı kalacaktır. Hiçbir hastalık belirtisi göstermezler ama diğer duyarlı hayvanlar için enfeksiyon kaynağı olurlar.

 

Önleme:

Tipik olarak, anaplasmosis vakaları yazın sonları ve sonbaharda taşıyıcı böcekler arttıkça kendini gösterir. Bu nedenle, vektörlerin kontrolü anaplasmosis enfeksiyonunu önlemenin anahtarıdır. Oksitetrasiklin enjeksiyonu yüksek riskli dönemlerde her 3 ila 4 haftada bir gerekebilir ama klinik hastalık önlense de hayvanlar taşıyıcı olabilecektir.


Hastalık kategorisi: Nörolojik , Zoonoz
Hastalığın görüldüğü ırklar: Koyun-Keçi , Sığır , Köpek , Kedi